ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΝΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΠΙΟΥ

Στη φυσική γεωγραφία η τούνδρα (επίσης Τούντρα) είναι περιοχή όπου η ανάπτυξη δέντρων εμποδίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βραχείες εποχές κατάλληλες για ανάπτυξη δέντρων. Ο όρος τούντρα προέρχεται από την γλώσσα των Σάμι  και σημαίνει πεδιάδα χωρίς δέντρα.  Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, τον άνεμο, και την ξηρασία. Παρόλα αυτά, μερικά μοναδικά φυτά που επιβιώνουν, φέρνουν μοναδική ομορφιά στο τοπίο.πάρχουν τρεις τύποι τούντρας : η αρκτική τούντρα , η ανταρκτική τούντρα και η αλπική τούντρα . Για να επιβιώσουν σε τέτοιες  κλιματικές συνθήκς, τα φυτά της τούνδρας έχουν αναπτύξει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, πολύ λίγα δέντρα μεγαλώνουν εκεί λόγω του μόνιμου παγωμένου στρώματος του εδάφους,το οποίο δεν επιτρέπει στα βαθιά ριζωμένα φυτά (όπως δέντρα) να αυξάνοντε. Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία από φυτά, συμπεριλαμβανομένων χαμηλούς θάμνους, λουλούδια, χόρτα, και βρύα, τα οποία έχουν σίγουρα πολλά να προσφέρουν.

  • Μούρο Saskatoon  (Amelanchier alnifolia)

Saskatoon-berryΤο Α alnifolia είναι ένας συναρπαστικός θάμνος λόγω των πολλαπλών διακοσμητικών χαρακτηριστικών του: λεπτά λευκά λουλούδια την άνοιξη, νόστιμα μπλε μούρα το καλοκαίρι, και εκθαμβωτικό κίτρινο και κόκκινο χρώμα το φθινόπωρο. Είναι επίσης χρήσιμο για τον έλεγχο της διάβρωσης μέσω του πλεξίματος των ριζωμάτων του, χωρίς να είναι επιθετικό. Το Α alnifolia είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε λόφους και βράχους.

  •  Τριαντάφυλλο Τούνδρας (Potentilla fruticosa)

Tundra-roseTo τριαντάφυλλο Τούντρας χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό φυτό από τις επιχειρήσεις εξωραϊσμού λόγω της ανθεκτικότητας και χαμηλού κόστους συντήρησης. Το Π fruticosa είναι ένας ελκυστικός θάμνος στην άγρια φύση και διαθέτει ποικιλίες, με λουλούδια από λευκό σε κίτρινο, πορτοκαλί, και ροζ. Όλες οι ποικιλίες είναι ανθεκτικές και παράγουν  άφθονα λουλούδια.

  •  Tσάι Labrador (Rhododendron groenlandicum)

Labrador-teaTo R. groenlandicum είναι ένας μικρός με  αργή ανάπτυξη θάμνος με αειθαλή φύλλα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν  τσάι για τη θεραπεία κρυολογημάτων. Αυτός ο θάμνος με   ελκυστικό, γλυκό άρωμα  χρειάζεται μόνο υγρό χώμα  για να αναπτυχτεί πλήρως. Μαζί με άλλα πλεονεκτήματα, το φυτό χρησιμοποιείται σε ντουλάπες για προστασία έναντι σκώρων. Δεν είναι ακριβώς το συνηθισμένο φυτό να έχετε στον κήπο σας, αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε κάτι αλλόκοτο;

  • Cottongrass (Eriophorum angustifolium)

800px-Sarek_cotton_grassΑκόμη πιο ευχάριστο το τοπίο που δημιουργείταιι από τα λευκά, φτερωτά λουλούδια του Cottongrass. Αυτό το σκληραγωγημένο φυτό είναι η τέλεια επιλογή για κήπους με έντονη παρουσία του νερού , φέρνοντας ωραία γεύση και λεπτότητα στον κήπο. πηγή: http://landarchs.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s