ΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

Αυτό το  προσωρινό αστικό αγρόκτημα, που έχει εγκατασταθεί στη μέση της Shenzhen / Χονγκ Κονγκ κατα τη διάρκεια της  Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής είναι ένα μοναδικό κομμάτι τοπίου. Όχι μόνο επειδή αντιπροσωπεύει ένα αστικό αγρόκτημα, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σημαντικές αξίες της αρχιτεκτονικής τοπίου: την πρόκληση της πραγματικότητας των πόλεων μας. Η σύλληψη και η κατασκευή του έργου δημιουργεί ένα εικονικό πρότυπο στην αναζήτησή μας ως αρχιτέκτονες τοπίου, με σκοπό να κάνει  τους ανθρώπους να σκεφτούν λύσεις για ένα μέλλον που, μέρα με τη μέρα, φαίνεται να είναι πιο αβέβαιο.
Landgrab-city1

Η εγκατάσταση αυτή, που δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ιωσήφ Οπηια,Joseph Grima, Jeffrey Johnson & Jose Esparza είναι ένα σαφές παράδειγμα του τι θα μπορούσε να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα της καλλιέργειας , πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι  μεγάλες πόλεις του κόσμου. Στην περίπτωση αυτή, οι αρχιτέκτονες εξηγούν την ανησυχία τους σχεδιάζοντας μια εγκατάσταση  δύο χρονικών μερών: η πρώτη είναι μια απλή αναπαράσταση, όπως ένας χάρτης, από την πυκνή περιοχή του κέντρου της πόλης, όπου ζουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το δεύτερο μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται σε ένα τεχνητό αγροτεμάχιο, που χωρίζεται σε μικρές παρτίδες, σύμφωνα με την φυτεία των διαφόρων ομάδων τροφίμων, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φρούτα και βοσκότοπους (για τα ζώα). Όλα αυτά είναι τα βασικά είδη διατροφής για τις κινεζικές οικογένειες και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Landgrab-city2

Ένας βασικός παράγοντας αυτής της εγκατάστασης είναι η έννοια της κλίμακας. To τεχνητό αγροτεμαχιο είναι μια κλίμακα αναπαράστασης του μέρους της έκτασης που  είναι απαραίτητη να παρέχει αρκετή τροφή για όλους τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή που εκπροσωπούνται στο χάρτη. Αυτή η παράσταση είναι επίσης μια μελλοντική εικόνα του μεγέθους της έκτασης που θα ήταν αναγκαία για να θρέψουν τον πληθυσμό της ίδιας περιοχής το 2027.

Η πρόθεση των αρχιτεκτόνων, είναι να δημιουργήσουν μια ρεαλιστική σχέση μεταξύ των επισκεπτών και το πρόβλημα της γεωργίας. Αναμένεται να δημιουργήσει ένα όραμα στους ανθρώπους,
Η γενική ευαισθητοποίηση πρέπει να ενισχύεται από το έργο. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις για την εγκατάσταση.  Με την ανάλυση του μεγέθους του κάθε τεχνητού αγροτεμαχίου και το μέγεθος της πόλης, οι άνθρωποι έχουν τώρα μια πολύ καλή ιδέα για το πόσες γεωργικές εκτάσεις  απαιτούνται για να ικανοποιήσουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες. Είναι σαφές ότι η γη που απαιτείται για την εκπλήρωση των αναγκών διατροφής ενός έθνους είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερο από το γεωγραφικό μέγεθος της ίδιας χώρας.

Η χρήση των διαφόρων φυτών,του ηλιακού φωτός, η σκιά, τα χόρτα και τα λαχανικά ορίζονται έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να πάρει μια πραγματική αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος των γεωργικών τομέων στην Κίνα. Η  χρήση των παραδοσιακών κινεζικών γεωργικών στοιχείων, όπως φράκτες και ένα κανονικό πλέγμα, βοηθά τους επισκέπτες να  σχετίζονται με τη διαδικασία της γεωργίας και δείχνει επίσης στους διεθνείς επισκέπτες πώς λειτουργεί η κινεζική γεωργία.

πηγή: http://landarchs.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s