ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μία από τους πιο διαβόητες χωματερές στον κόσμο, βρίσκεται ακριβώς έξω από το Τελ Αβίβ και έχει γίνει γνωστή στους Ισραηλινούς για δεκαετίες ως «το Βουνό απο Σκουπίδια”. Αυτό το τοξικό ανάχωμα σκουπίδών  θα μπορούσε προφανώς κάποιος να τομυρίσει απο μίλια μακριά, καθώς μιλάμε για πάνω από 25 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, που εκτείνονται σε έναμιση μίλι  . Ωστόσο, σήμερα στον ίδιο χώρο λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες ανακύκλωσης του κόσμου, με σύνθημα “να κάνουμε τα σκουπίδια όμορφα.”

Hiriya-Garbage-Dump-TEl-Aviv-537x355

Κάθε μέρα, ταξινομούνται 3.000 τόνοι οικιακών αποβλήτων, 1.500 τόνοι μπάζων και  μετατρέπονται σε καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό για άρδευση,  ακόμη και έπιπλα κήπου, σε έναν απο τους μεγαλύτερους μετασχηματισμούς χώρου ταφής,που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ο ορεινός χώρος υγειονομικής ταφής που κάποτε βρισκόταν στο Τελ Αβίβ μεταξύ 1952 και 1999, στεγάζε στο παρελθόν μια ανεξιχνίαστη ποσότητα  αποβλήτων. Μετά από σχεδόν 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα  σκουπιδιών πλησίασε η επικείμενη κατάρρευση στην κοίτη του ποταμού Αγιαλόν και το επίπεδο της ρύπανσης του Τελ Αβίβ συνέχισε να επιδεινώνεται,μέχρι το  αναγκαστικό κλείσιμο  το 1998. Μετά το κλείσιμο, το Ισραήλ φιλοξένησε τον διεθνή διαγωνισμό για την Αποκατάσταση της Hiriya (ο χώρος υγειονομικής ταφής των αποβλήτων)  και ο  Peter Latz επιλέχθηκε από ανάμεσα απο 14 αρχιτέκτονες και πολεοδόμους για την καινοτόμο ιδέα του, για τον μετασχηματισμό των αναχωμάτων απο σκουπίδια σε χρησιμοποιήσιμη, κατάφυτη εκτάση.

Hiriya-Green-537x402

Από την αρχή, ήταν σαφές ότι η φαινομενικά ανεπανόρθωτες ζημίες χρειάστηκαν μια λύση ιδιαίτερα εφευρετική. Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος ο Peter Latz ανέπτυξε ένα νέο βιοπλαστικό στρώμα που θα απέτρεπε το μεθάνιο να ξεφύγει από την επιφάνεια του εδάφους, επιτρέποντας τη χλωρίδα και την πανίδα να ανθίσουν στο έδαφος και πάλι. Το βιοπλαστικό στρώμα είναι καλυμμένο με στρώματα χαλικιού και ένα μέτρο καθαρό χώμα, το οποίο ενεργεί ως ένα ανυψωμένο κρεβάτι για νέα ανάπτυξη. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το καταπράσινο πάρκο θα είναι τρεις φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης.

Η επίπεδη κορυφή του βουνού που υπάρχει σήμερα είναι ένα από τα πρώτα αξιοθέατα για κάποιον που φτάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την εν εξελίξει μεταμόρφωση. Με τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, στους πρόποδες του λόφου, ο στόχος του σταθμού μεταφοράς είναι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση όσο περισσοτέρων  αποβλήτων είναι δυνατόν. Η μονάδα είναι επίσης υπεύθυνη για τη διάσπαση των αποβλήτων των εργοταξίου σε χαλίκι και ξηρή οργανική ύλη σε σάπια φύλλα.

Leave a comment