ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΑΣΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

geos_4

Σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιόμετρων από το κέντρο του Ντένβερ,Η.Π.Α. η γειτονια Geos είναι μια προγραμματισμένη μικτής χρήσης κοινότητα.Η πυκνή δόμηση των κτιρίων της περιοχής είναι συνυφασμένη με ένα πλαίσιο των φυσικών συστημάτων, των όμβριων ύδατων  και δυναμικών αστικών χώρων που ενθαρρύνουν την περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων. Το έργο θα είναι έχει έκταση 25,3 στρέμματων υποχρησιμοποιούμενης βιομηχανικής γης. 282 μονάδες κατοικιών
και 12.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων θα τροφοδοτούνται πλήρως με  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( από τη γη και τον ήλιο). Όταν ολοκληρωθεί, το GEOS θα είναι η μεγαλύτερη αστική γειτονιά μικτής χρήσηςστις Ηνωμένες Πολιτείες που θα λειτουργεί χωρίς να  εξαρτάται από ορυκτές πηγές ενέργειας , όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Για την επίτευξη του στόχου της μηδενικής κατανάλωσης,το Geos πρέπει να παράγει τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνει. Πραγματοποιώντας το σημαίνει όχι μόνο τη συγκομιδή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικά πηγάδια , αλλά και στρατηγικές σχεδιασμού που μεγιστοποιούν την ενεργειακή αποδοτικότητα. Τα σχεδιαγράμματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε πυκνά τοποθετημένα κτίρια , ανατολικά προς τα δυτικά, για να επιτρέψει την παθητική ηλιακή θέρμανση. Με αυτό τον τρόπο, το φως του ήλιου θα καταφθάνει στα παράθυρα ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο ήλιος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο προσανατολισμός Ανατολής-Δύσης ελαχιστοποιεί επίσης τις βορινές πρόσοψεις έτσι πετυχένουμε μείωση της έκθεσης σε ανέμους του χειμώνα. Αυτή η διάταξη των κτιρίων  μειώνει την ενεργειακή ζήτηση κατά το ένα τρίτο.

geos_2

Καλά σχεδιασμένες φυτεύσεις στο τοπίο επίσης τονίζουν την ενεργειακή απόδοση. Φυλλοβόλα είδη δένδρων επιλέγονται σε κτίρια για σκιά από την έντονη ζέστη του καλοκαιριού και ταυτόχρονα εξασφάλιζουν  όλο το χρόνο ηλιακή πρόσβαση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ομοίως, αειθαλής φυτεύσεις εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό. Φύτευση τους κατά μήκος των γραμμών ιδιοκτησίας δημιουργεί ένα φράγμα που προστατεύει τα κτίρια από το σκληρό άνεμο του χειμώνα, ενώ βοηθά επίσης στην οπτική ενοποιήση της γειτονιάς.
Ο στόχος της μηδενική κατανάλωσης ορυκτής  ενέργειας δεν γίνεται απλά για τη διατήρηση των πόρων, αλλά και για να
προωθήσει τον τρόπο ζωής με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον  και την περιβαλλοντική διαχείριση εντός της κοινότητας.

 

Η γειτονιά ενσωματώνει τη φύση και τη γεωργία στην καθημερινή ζωή, εξουσιοδοτώντας τους κατοίκους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των ιδίων πόρων και του περιβάλλον τους.

geos_5

πηγή: asla.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s